کد خبر: 1284645
تاریخ انتشار: ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۵
نظر و گذری بر «مدنیت، عقلانیت و معنویت در بستر اربعین»
اثـــری که هم‌اینــک در معرفـــی آن سخن می‌رود، تلاش دارد که به پیاده‌روی اربعیــــــن حسینی (ع)، نظری معرفتی و تمدنی داشته باشد
 شاهد توحیدی

جوان آنلاین: اثـــری که هم‌اینــک در معرفـــی آن سخن می‌رود، تلاش دارد که به پیاده‌روی اربعیــــــن حسینی (ع)، نظری معرفتی و تمدنی داشته باشد. این پژوهش از سوی مسعود معینی‌پور انجام شده و انتشارات سوره مهر آن را به زیور طبع آراسته است. تارنمای ناشر در ایضاحی بر موضوع کتاب به نکات پی آمده اشارت برده است: «کتاب مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین را مسعود معینی‌پور گردآوری کرده است. این کتاب یکی از بزرگ‌ترین اجتماعات جهان را بررسی می‌کند. مناسک دینی جمعی از ظرفیت‌های منحصر‌به‌فرد اسلام در تربیت فردی و اجتماعی نفوس، زمینه‌ساز تحقق بسیاری از عناصر ایجاد تمدن نوین اسلامی و از طرق بی‌بدیل عملیات فرهنگی مردم‌نهاد با محوریت معارف توحیدی و معارف مکتب اهل‌بیت (ع) است. از مزیت‌های رقابتی این مناسک با بدیل‌های غیراصیل خود وجود همزمان عناصر بینشی گرایشی و انگیزشی و رفتاری، همچنین عناصر عاطفی و حماسی است؛ ضمن اینکه در بستر و متن و بطن آنها ظرفیت‌های تربیت معرفتی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی وجود دارد که به طور طبیعی و برای دستیابی به این ظرفیت‌ها در فرایند‌های تربیتی باید زمان و توان زیادی را صرف کرد. حال آنکه در بستر این مناسک، دستیابی به این ظرفیت‌ها بسیار زودیاب، عمیق و مؤثر است. زیارت عتبات عالیات عراق و به‌ویژه کربلای حضرت سیدالشهدا (ع) در همه اوقات فضیلت بسیار دارد، اما زیارت اربعین سالار شهیدان حضرت امام‌حسین (ع)، به دلیل فرمایش امام حسن‌عسکری (ع) که این زیارت را یکی از علائم خمسه مؤمن دانسته از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است. از طرفی، سنت حسنه پیاده‌روی برای رسیدن به کربلا در روز اربعین که از سال‌های دور اجرا می‌شده و در سال‌های نزدیک نیز با شور و شکوهی استثنایی برگزار می‌شود خود اهمیت خاصی یافته است. بزرگ‌ترین اجتماع انسانی و بزرگ‌ترین مراسم مذهبی جهان در یک روز از عناوین این مراسم باعظمت است. با توجه به گسترش رسانه‌های جمعی و افزایش سرعت انتقال پیام، موقعیت حساس تشیع، اوضاع سیاسی اجتماعی کشور عراق و ده‌ها دلیل دیگر باید این رویداد بزرگ ظرفیت‌شناسی و آسیب‌شناسی شود تا ضمن استفاده حداکثری از ظرفیت‌های این تجمع عظیم از بروز آسیب‌های احتمالی این حرکت نیز جلوگیری شود. این کتاب این اتفاق عظیم دینی را از زوایای مختلف و در آثار چندین نویسنده بررسی می‌کند....» 
نویسنده در بخشی از این تحقیق در باب ماهیت پیاده‌روی اربعین حسینی (ع) خاطرنشان ساخته است: «تمدن اسلامی، نظام اجتماعی معقول و دربردارنده انواع انسان‌ها و جوامع مؤمن به بینشی توحیدی است که عمران و آبادی مادی و معنوی را (در ساحات مختلف زندگی انسان) در بستر خود محقق می‌کند و اربعین یک آیین و منسک جمعی در مقیاس بین‌المللی است که نقش مهمی در تحقق تمدن عهده‌دار است. آنچه در کنگره اربعین رخ داده به لحاظ نظام بینش‌ها، گرایش‌ها و رفتار‌ها کارکرد تمدنی دارد و می‌تواند نقشی را در تحقق ارکان امت واحده اسلامی (دین، عقلانیت، علم و اخلاق و معنویت) ایفا کند. اربعین نظام گرایش‌ها را با محوریت شناخت، جهت‌دهی و شکل‌دهی به تمایلات مؤمنانه و ایجاد همدلی امت اسلامی به منزله عنصری مهم و اساسی در شکل‌گیری تمدن اسلامی شکل می‌دهد. محملی برای انتقال معارف دینی و اجتماعی (سیاسی، فرهنگی، اقتصادی) است و می‌تواند به تولیدات اندیشه‌ای در لایه‌های بنیادین، راهبردی و کاربردی منجر شود....»

برچسب ها: کتاب ، پژوهش ، تمدن
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار